A hangverseny résztvevői

Antal Lívia

szoprán

Tanulmányok:
2013 – napjainkig mesteri tanulmányok a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián – Előadóművész – Klasszikus ének, lied szak
2009 – 2013 Gheorghe Dima Zeneakadémia, Kolozsvár – Előadóművész – Klasszikus ének szak
2005 – 2009 „Plugor Sándor” Művészeti Líceum, Sepsiszentgyörgy – Klasszikus ének szak

Tovább…

Czumbil Bernadette

zongoraművésznő

Czumbil Bernadette zongorázni a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjaként Deák Magdolna és Fekete Erzsébet irányításával tanult. A Kolozsvári Zeneakadémián Adriana Bera osztályában végezte felsőfokú, majd mesteri képzését. 2001-2002 között tanulmányait a kölni Hochschule für Musik Erasmus ösztöndíjasaként folytatta. A Kolozsváron megvédett doktori disszertációjának címe: „Carl Philipp Emanuel Bach billentyűs fantáziái“. Országos (Nagybánya, Mozart Fesztivál-Kolozsvár) és nemzetközi („Sommerakademie Prag-Wien-Budapest”, Baden/Ausztria) zongoraversenyek díjazottja. Tudását Dana Borșan, Gabriel Amiraș, Némethy Attila, Nádor György, Rohmann Imre, Cordelia Höfer és Sontraud Speidel mesterkurzusain tökéletesíti. Műveszéti tevékenysége széles skálán mozog: szóló-ill. kamaraestek és zenekari koncertek mellett a Gheorghe Dima Nemzetközi Klarinétverseny korrepetitora.

Jelenleg zongorát oktat a Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zeneszerzés és karvezetés karán.

 

Demény Balázs

zongoraművész

Demény Balázs a 2017-es Ile de France, a 2018-as Lagny sur Marne, 2015-ös Hans von Bülow és a 2013-as Carl Filtsch nemzetközi zongoraversenyek első díjasa, a Nemzetközi Chopin Zongoraverseny (Budapest) második díjasa. Rangos koncerttermek és fesztiválok meghívottja volt már: Művészetek Palotájának „Bartók Béla” Nemzeti Hangversenyterme, a Gasteig München, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Raidingi (Doborján) Liszt Fesztivál, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagyterme, a bukaresti Atheneum vagy a Yokohama International Piano Concert Series.

Tovább…

Kostyák Előd

csellista

Kostyák Előd Kolozsváron született, zenei tanulmányait szülővárosában és Bukarestben végezte, a kolozsvári Zeneakadémián diplomázott.
1990-ben részt vett Perényi Miklós szombathelyi és Onczay Csaba keszthelyi mesterkurzusán.

Az egykori Bartha-vonósnégyes tagjaként 1994-ben megnyerte a brassói „Wilhelm Georg Berger” – kvartett-versenyt és a kolozsvári „Gh. Dima” nemzetközi kamarazene-versenyt. 1994-95-ben részt vett Devich Sándor féléves mesterkurzusán, a budapesti Zeneakadémián.

Tovább…

Nagy Gergő

zongoraművész

Nagy Gergő szülővárosában, a Szatmár megyei Tasnádon kezdett el zongorázni, csodálván nagynénje (a református templom kántora) játékát, akit gyerekként példaképének tartott. Ezzel az elszántsággal került 7 évesen dr. Czumbil Bernadett tanárnő kezei alá, akivel jelenleg is szoros kapcsolatban áll és akivel 2013-ban négykezes zongorakoncert-sorozatot tartottak Romániában és külföldön. 2006-tól a kolozsvári „Sigismund Toduţă” Zeneművészeti Liceumban folytatta tanulmányait Horváth Zoltán osztályában, majd 2010-ben a legmagasabb osztályzattal felvételt nyert a kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémiára, dr. Adriana Bera egyetemi tanárnő osztályába. 2012-ben Erasmus ösztöndíjjal egy évet a Lausanne-i „Haute Ecole de Musique”-ben tanult Jean Francois Antonioli zongoraművész és karmester irányításával. A magiszteri képzést 2016-ban fejezte be szintén Adriana Bera tanárnő osztályában. Jelenleg a Kolozsvári Magyar Opera korrepetitora.

Tovább…

A konferencia résztvevői

Bíró Viola

zenetudós

Biró Viola (1985–) a kolozsvári „Gh. Dima” Zeneakadémián kezdte zenetudományi tanulmányait (2004–2008), majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológus mesterképzésén folytatta (2008–2010). 2010-ben felvételt nyert a Zeneakadémia Doktori Iskolájának zenetudományi PhD képzésére. 2013 őszétől az MTA BTK Zenetudományi Intézete Bartók Archívumának tudományos segédmunkatársa. Lampert Verával együttműködve részt vett a Bartók Béla írásai népzenei tanulmányokat és előadásokat tartalmazó 4. kötetének közreadásában (EMB, 2016). Tervezett PhD disszertációjának keretében Bartók román népzenegyűjtéseinek kéziratos és hangzó forrásait valamint ennek a zeneszerző műveire gyakorolt hatását vizsgálja (témavezető: Vikárius László).

http://zti.hu/index.php/hu/bartok/munkatarsak/28-biro-viola

Demény Attila

zeneszerző, operarendező

A kolozsvári Gh. Dima Zeneművészeti Főiskolán 1979-ben végzett zongora és zeneszerzés szakon, majd 1987-ben a bukaresti Színház- és Filmművészeti Főiskolán operarendezői képesítést szerzett. 1987 óta a kolozsvári Állami Magyar Opera rendezője, majd főrendezője. A Romániai Magyar Zenetársaság elnöke (1993). Ő mutatta be először Erdélyben Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát (1992), és Bartók Béla Cantata Profanáját (1995).

Sepsiszentgyörgyön karmester (1979−1982), zongoraszólista a nagyszebeni filharmóniánál (1980−1983), a kolozsvári operastúdió alapítója (1992), a balatonfüredi Művészeti Fesztivál művészeti igazgatója (2003–2006).

Zongoristaként több mint 300 egyéni szóló-, kamara-, és zenekari estje volt. Számos színházi kísérőzenét szerzett, és több színházi produkció zenei vezetője volt. Szimfonikus hangversenyeket és operaelőadásokat vezényelt. Több mint húsz opera rendezője.

Demény Attila – Wikipedia

Demény Balázs

zongoraművész

Demény Balázs a 2017-es Ile de France, a 2018-as Lagny sur Marne, 2015-ös Hans von Bülow és a 2013-as Carl Filtsch nemzetközi zongoraversenyek első díjasa, a Nemzetközi Chopin Zongoraverseny (Budapest) második díjasa. Rangos koncerttermek és fesztiválok meghívottja volt már: Művészetek Palotájának „Bartók Béla” Nemzeti Hangversenyterme, a Gasteig München, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Raidingi (Doborján) Liszt Fesztivál, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagyterme, a bukaresti Atheneum vagy a Yokohama International Piano Concert Series.

Tovább…

Fodor Attila

zenetudós, egyetemi oktató

Fodor Attila a Zenetudományok doktora, zenekutató, egyetemi oktató. A „Gh. Dima” Kolozsvári Zeneakadémia zenepedagógia szakán kezdte tanulmányait (1997-2002), 2003-2004 között mesterképzésben vett részt, 2008-tól a Zenetudományok doktora. Jelenleg a Partiumi Magyar Keresztény Egyetem tanára. Szakterülete a zeneesztétika és a zenetudományok. Egyetemi oktatóként zeneesztétikát, ellenponttant, formatant, zeneelméletet, szolfézst tanít.

Tovább…

Gáspár Csaba László

filozófus, egyetemi oktató

Gáspár Csaba László (Budapest 1956). Teológiai és filozófiai tanulmányokat folytatott Budapesten, Lichtensteinben és Bécsben. Fő kutatási területe a vallásfilozófia és a filozófiai antropológia. Jelenleg a Miskolci Egyetem Filozófia Tanszékének vezetője.

Lászlóffy Zsolt

zeneszerző

Lászlóffy Zsolt elvégzi a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zeneszerzés szakát (1996) és karmesterképzőjét (2000). 1990-2003 között, több ízben is mesterkurzuson vesz részt Ausztriában (Wiener Musikseminar), Németországban (Stockhausen-Kurse), Franciaországban (Centre Acanthes), Olaszországban (Cantiere di Musica Attuale) és Magyarországon (Bartók-szeminárium, Szombathely).

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerez doktori címet zeneszerzésből (2008).

Tizenhárom évnyi kihagyás után újraindítja és 2003-2005 között vezeti a Nagyváradi Állami Filharmónia bérletes leckehangversenyeit, 2006 őszétől pedig a Filharmónia Énekkarának karigazgatója.

A Partiumi Keresztény Egyetem Zeneművészeti Tanszékének docense, tagja az Alapítók Tanácsának.

Tovább…

Nagy Ibolya

muzikológus, rádió szerkesztő

1978 –ban diplomázott a Gh. Dima Zeneakadémia  Zeneszerzés Muzikológia és Zenepedagógia karának  zenetudomány szakán.

1978-1990 a Marosvásárhelyi Művészeti Iskolában zongora- és zeneelmélet tanár

1990-2017 A Kolozsvári Magyar Opera korrepetitora. Munkája elismeréseként 2011-ben megkapja a Lya Hubic trófeát.

1994-2004 a  Kolozsvári BBTE Színháztudomány szakán a magyar nyelvű Színház és Televízió karon tanít zenetörténetet.

2002-től a kolozsvári Agnus Rádió Zenélő köntös című  komolyzenei műsorának szerkesztője.

Scholz Péter

karmester, zenetudós, nagybőgő művész

Peter Scholcz muzsikus, karmester és zenetörténész. Konzervatóriumi tanulmányai alatt aktív szerepe volt a magyar jazz élet legálissá váló éveiben. A Garay trió tagjaként (1962) részt vett azon a nemzetközi Jazz Fesztiválon Karlovy Vary-ban (Karlsbad), ahol először szerepelhetett magyar együttes kelet európai muzsikusok mellett nyugati kollégákkal is. A fesztivál első helyezettjeként visszatérő Garay trió (később kvartett) fontos szerepet töltött be a magyar jazz élet első periódusában.  Budapesti zenei tanulmányainak befejezése után fiatalon Hollandiába került. Itt különböző klasszikus együttesek, zenekarok (Nederlands Kamerorkest, a Hágai Residentie Orkest, Utrecht majd az amszterdami Nederlands Philharmonisch Orkest) tagjaként működött muzsikusként. Hollandiai éveinek első részében szóló diplomát szerzett a Hágai királyi Konzervatóriumban hangszerén, a nagybőgőn. Később az Utrechti egyetemen doktorált a Zenetudományi tanszéken Liszt Ferenc hollandiai kapcsolatairól.

Tovább…

Tóth Gábor

zenetudós, újságíró

Nagyváradon született 1979-ben. Matematika-informatika szakon érettségizett, emellett magánúton tanult zongorázni. A Kolozsvári Zeneakadémia zenepedagógia szakán államvizsgázott 2004-ben, diplomamunkájának témája az amerikai neoavantgárd, ezen belül John Cage munkássága volt. 2005-2007 között szintén a Kolozsvári Zeneakadémián a zenetudományi mesteri szak hallgatója. Nagyváradon párhuzamosan az Ady Endre Sajtókollégiumban tanult. 2004-től a váradi Reggeli Újság c. napilap kulturális-zenei tudósítója, külső munkatársa, később főállású újságírója volt. 2006-2013 között a Nagyváradi Állami Filharmónia művészeti titkára, ezzel együtt számos koncert szervezője. 2003 óta közöl zenei témájú írásokat, kritikákat a Várad című kulturális folyóiratban.