A „Hagyomány hagyományozódása” Kodály, Bartók, Dohnányi, Veress, Ligeti alkotói örökségének szellemében.

Konferencia és hangverseny

Kolozsvár, 2018 október 5-6 / Györkös Mányi Albert Emlékház

 

A „hagyomány hagyományozódása” vizsgálata Kodály, Bartók, Dohnányi, Veress, Ligeti alkotói örökségének szellemében”.

 

Demény Attila zeneszerző, a Romániai Magyar Zenetársaság elnöke a következőképpen foglalta össze e rangos rendezvénysorozat alapgondolatát és üzenetét:

Egyre világosabbá vált, hogy  a „Hagyomány hagyományozódása” kérdését a  tanár-tanítvány, a tradíció és a jövő, az alkotói kontinuitás szellemében célszerű bemutatni,becsempészniaz erdélyi köztudatba.

Ezt a szellemi, alkotói közösséget, függetlenül attól, hogy mindegyikük a saját szuverén alkotói világkarrierjét járta végig, mélyebb összefüggéseiben érdemes vizsgálni.

A „mélyebb összefüggések” a 2018-as konferencia és hangverseny esetében arra utal, hogy a tradíció és jövő értelmezése kibővül az erdélyi zenei hagyományokkal is. Ily módon Vermesy Péter, Orbán György, Csíky Boldizsár, Terényi Ede és mások is bekerülnek konferenciánk vizsgálatába.

 

A kortárs magyar zenetudomány és kiváló kutatási eredményei is megerősítették meggyőződésünket abban, hogy a magyar zenetörténet a politikai határok nélküli, a „hagyomány hagyományozódása” szemléletében értelmezhető és értelmezendő hitelesen.

Műsor

Konferencia és hangverseny 2018. október 5-6

Györkös Mányi Albert Emlékház

400015 Cluj-Kolozsvár, Republicii-Majális u. 5.

 

  1. október 5. péntek 15 óra-a konferencia megnyitója

 

Tovább…